Rețeta lunii septembrie – Aripioare de pui lipicioase la cuptor

Ingrediente:

  • 10 aripioare de pui de la AVIS 3000
  •  40 ml. sos de soia
  •  (20 ml. sos normal şi 20 ml. slab sărat)
  • 40 ml. suc de portocale
  • 2 linguri oţet
  • 1 linguriţă ulei de susan
  • 1 lingură miere
  • 1 lingură rasă de zahăr brun
  • 2 caţei de usturoi
  • 1/4 linguriţă fulgi de chili
  • 1/2 linguriţă “5 arome chinezeşti”

Îndepărtaţi vârfurile aripilor, că oricum nu prea au carne. Mai bine le congelaţi şi puneţi de-o supă pe ele, în zilele dinainte de salar. Restul îl despărţiţi în cele două părţi, spălaţi bine-bine şi uscaţi cu şerveţele, de preferinţă nu cu din acelea umede.
În faza asta ar merge un masaj. Dumneavoastră însă sunteţi la bucătărie acum, aşa că aplicaţi-l aripioarelor, cu usturoiul strivit, chili şi condimentul chinezesc.
Într-un păhărel de ţuică mai mare sau, hai, merge şi într-o ceşcuţă, se amestecă sosul de soia, sucul de portocale, uleiul de susan, mierea, zahărul brun şi oţetul. Cât timp? Zahărul e indicatorul, când el nu mai rezistă şi se dizolvă, e gata. Turnaţi maglavaisul ăsta peste carne şi o puneţi în frigider vreo patru ore. Când vă mai aduceţi aminte, mai învârtiţi carnea în marinată, să se pătrundă. Cei care se ştiu uituci ar putea pune ceasul să sune cam la jumătate de oră.
Le scoateţi din frigider şi le lăsaţi să mai respire până încingeţi cuptorul la 220 grade, sau la 200 dacă aveţi din acela de fiţe, cu ventilaţie.
Aripile se coc un ceas. Le mai mişcaţi de vreo câteva ori, să se îmbibe cu sosul de marinată peste tot. Vreme de vreo 40 de minute vi se va părea că nu se întâmplă cu ele mai nimic, o să-i înjuraţi iar pe cei de la gaz dar carnea se rume-neşte discret şi progresiv. Caramelizarea are loc la final. Fiţi cu ochii pe ele şi când arată ca în poza noastră, iar sosul e ca o miere (da’ să nu gustaţi, Doamne fereşte, că vă ardeţi!), le scoateţi din cuptor.

Poftă bună!