Rețeta lunii noiembrie – Ciulama de pui

Ingrediente:

  • un kilogram de copănele de pui AVIS
  • o ceapă mare
  • un morcov şi mai mare
  • opţional pătrunjel, ţelină
  • păstârnac
  • sare şi piper
  • 2 linguri de făină
  • untură (preferabil) de pui şi unt

O mâncare tradiţională şi binecunoscută care însă mie nu-mi prea place. Probabil plătesc tribut sechelelor din copilărie, când îmi petreceam vacanţele la bunica. Veneam de la joacă şi întrebam – lihnit – ce avem de mâncare la prânz. Bunica zicea că ciulama de pui. Era cam bâlbâită şi în prima fază mă speriam că rămân flămând, nu ştiam ce a apucat-o. În fine, nu contează dacă n-aţi înţeles…
Hai să vedem cum se fa-fa-face ciu-ciu-ciulamaua… Acu v-aţi prins… Într-o tigaie mare rumenim uşor copănelele de pui în untură şi unt. Nu le prăjim de tot, numa’ cât să se albească. Turnăm apă cât să acoperim carnea şi lăsăm să dea în clocot. Puiul nostru, mai precis picioarele lui, vor face o baie romantică, din aia cu spumă şi apă fierbinte. Spuma o adunăm, că la mâncare nu dă bine dar turnăm în loc morcovul dat pe răzătoare şi ceapa tăiată cubuleţe mici-mici. Putem pune şi un pic de pătrunjel şi păstârnac ras ca să îmbogăţim gustul, dacă noi tot am rămas săraci. Separat, am dizolvat făina cu câteva linguri de apă, mestecând haotic şi energic, să nu cumva să se facă, pardon, cocoloaşe. Când s-a pătruns carnea, turnăm niţeluş de apă rece, să-i oprim fierberea şi punem făina dizolvată. Abia acum adăugăm şi usturoiul, două linguriţe de sare şi piper. Băiţa puiului mai durează vreo cinci minute dar acum cu jacuzzi, adică, aţi înţeles, lăsăm vreo 2-3 clocote discrete.
La final, şmecheriile: puneţi o nucă de unt peste tot, aşa n-o să facă sosul crustă, că arată naşpa. Dacă totuşi v-au scăpat câteva cocoloaşe, scoateţi carnea şi sosul îl strecuraţi. Sau intraţi în el nemilos cu blenderul şi se rezolvă. Dar asta tot după ce aţi scos carnea, că altfel îl transformaţi în supă cremă de ciulama cu crutoane de os, mai ales dacă aveţi un blender bun. Şi nu uitaţi: ciulamaua nu e bună reîncălzită. E ca împăcarea după un divorţ. Serviţi cu mămăligă şi murături! Ciulamaua.

Poftă bună!