Rețeta lunii decembrie – Tort din ficat de pui

Ingrediente:

  • ficat de pui AVIS, cam 500 gr.
  • un ou AVIS
  • 300 ml. lapte
  • 200 gr. făină
  • un morcov mare
  • o ceapă
  • maioneză, cam 100 gr.
  • pătrunjel, mărar, chili
  • după pofte
  • 50 ml. ulei

Un tort e un tort, din orice l-ai face: foi rotunde şi printre ele umplutură. De data asta însă nu e pentru desert. Ştim că nu sună prea grozav sau apetisant „tort de ficat“ dar staţi să vedeţi, că e ce trebuie.
Ficăţeii se curăţă bine de tot de orice pieliţe sau urme de grăsime, că şi unii pui mănâncă mai nesănătos şi au ficatul gras. Mai bine l-ar avea mărit. În fine, îl tăiem bucăţele, eventual îl punem vreo oră în lapte, dar nu e musai. Între timp facem „crema“. Răzuim morcovii pe răzătoarea mare şi îi stropim cu un pic de lămâie. Ceapa… n-ar fi rău s-o facem la fel, da’ cine poate? Poate doar un călugăr budist. Aşa că o tocăm mărunt, suflând peste ea ca să alungăm „drama“ lacrimogenă. Călim în un pic de ulei, mai întâi ceapa, apoi şi morcovii, să se înmoaie, iar la final sărăm. Dacă e să ne luăm după ce-mi place mie, mai punem şi pătrunjel tocat, ceva mărar şi o idee de chili, nu piper.
Scurgem ficatul din lapte şi îl blenduim fără milă până se face pastă. Adăugăm „musai list“-ul de clătite, adică un ou, făina, laptele, dar ăsta cu grijă, să nu facem amestecul prea lichid. Consistenţa scrobului de clătite cu un plus de densitate, totuşi. Apoi stropim o tigaie nu prea mare cu ulei sau unt şi întindem o foaie de amestecul ăsta. Punem pe foc mediu şi prăjim pe ambele feţe. Cam 3 minute fiecare. Cum o întoarcem? Fiecare cum poate, doar să n-o rupem. Şi dacă totuşi… o montăm la loc când construim tortul, că oricum la final nu se vede. Dar noi vom şti şi asta deja reduce stima de sine ca bucătar.
Pe platoul unde va rămâne pentru servit, punem prima clătită de ficat. Apoi ungem cu un strat din amestecul călit şi condimentat, plus maioneză. Şi tot aşa, zic eu de vreo 4-5 ori. Peste ultima foaie ar trebui să punem morcov din ăla ca-n poză da’ – sincer – nu ştiu cum l-au făcut, încă mai caut soluţii. Probabil caramelizat. După ce se răceşte, feliile arată ca un doboş pe negativ, foile vor fi spre negru.

Pofta buna!