Rețeta lunii octombrie – Omletă cu somon afumat

Ingrediente:

  • 4 ouă mari de la AVIS 3000
  • o ceapă mică uscată sau 2-3 cepe verzi
  • o linguriță de unt
  • 100 grame de somon afumat
  • sare şi piper

Bateţi bine ouăle, cel puţin la fel ca pe un copil care face aceeaşi năzbâtie a zecea oară. De obicei se spune că telul e cel mai bun, dar eu vă propun o furculiţă şi un vas mai puţin adânc şi acum vorbim despre ouă. Dacă adăugaţi un picuţ de smântână, veţi obţine o omletă mai pufoasă, dar asta doar dacă aveţi o smântână grasă, altfel n-are efect. Tot acum se pune sare (şi piper, dacă doriţi) după gust.
Într-o tigaie mai mică în diametru dar adâncă, puneţi linguriţa de unt să se topescă şi turnaţi ceapa tăiată mărunt, să se călească pripit. Nu mult, doar să nu mai fie crudă. Dacă e primăvară şi ceapa e verde, puneţi neapărat şi frunzele tăiate, îi va da un aspect coloristic mai fain.
Dacă după ce turnaţi ouăle daţi focul mai încet şi aveţi răbdare, puteţi face o omletă mai groasă şi puţin crudă la interior, ceea ce îi va da un luciu aspectuos, că de aceea am ales tigaia aşa de mică şi adâncă. Dar pentru asta trebuie să o întoarceţi şi pe partea cealaltă, întreagă, cu ajutorul unei farfurii ceva mai mari decât tigaia. Aşezaţi farfuria peste tigaie şi apoi le întoarceţi împreună, scurgând omleta de pe farfurie înapoi în tigaie.
De ce ne-am chinuit şi n-am amestecat pur şi simplu ouăle pe foc? Ca să arate în final ca poza noastră. O tăiem în patru şi aşezăm deasupra feliuţele de somon şi eventual nişte avocado sau câteva feliuţe subţiri de roşie.
Se serveşte cu salată verde sau spanac crud, cu frunza mică, pe post de salată verde.

Poftă bună!