Rețeta lunii noiembrie – Pui cu gutui coapte

Ingrediente:

  • 4 pulpe de pui întregi de la AVIS 3000
  • 2 gutui mari
  • 250 ml. supă de pui
  • o ceapă medie
  • 50 g zahăr
  • 1 lingură ulei
  • 25 gr. unt
  • 30 ml. coniac
  • 1 linguriţă oţet balsamic sau zeamă de lămâie, sare, piper

Tăiem gutuile şi scoatem seminţele din mijloc, apoi le feliem şi le punem în apă rece. Tocăm ceapa. Verificăm pulpele să fie curate şi le condimentăm. Gata, am pregătit tot!
Într-o tigaie încingem uleiul şi prăjim pulpele. Mai întâi cu pielea în jos şi apoi le întoarcem, cam 7-8 minute pe fiecare parte. Acoperim tigaia până se prăjesc, altfel avem ce curăţa la aragaz.
După ce am scos pulpele le punem deoparte într-o folie, să stea calde. În aceeaşi tigaie călim ceapa cu un strop de sare şi aşezăm pulpele peste ea, turnăm cam 100 ml. din supa de pui, acoperim şi le lăsăm pe toate acolo vreun sfert de oră, la foc mic, să se descurce cum ştiu.
Până pulpele se înăbuşă, ne ocupăm de gutui. Într-o tigaie bună (eventual teflon, să nu se prindă de fund) carameli-zăm zahărul şi, când s-a făcut maroniu, aruncăm peste el gutuile şi amestecăm cu o lingură de lemn să le învelim bine în zahărul ars. Dacă ne lasă inima, tot acum punem şi coniacul. Bunică-mea nu punea, că aşa erau vremurile, dar dă o aromă deosebită şi în plus de asta atunci când îl puneţi poate lua foc câteva secunde şi dacă mai e cineva prin bucătă-rie vă va admira că faceţi mâncare flambată. Dacă aţi scăpat teferi, turnaţi restul de supă de pui şi lăsaţi la foc mic până se dizolvă tot zahărul.
Puneţi gutuile cu tot ce mai e în tigaia lor peste pulpe, amestecaţi bine, acoperiţi şi mai lăsaţi să fiarbă totul încet încă vreo 7-8 minute, până gutuile se înmoaie.
La final puteţi pune o linguriţă de oţet sau de zeamă de lămâie, în cazul în care gutuile au fost prea coapte, să le mai taie din dulceaţă.
Se servesc cu piure de cartofi. Cremos, dacă vă iese aşa.

Poftă bună!