Rețeta lunii martie – Prăjitura îngerilor

Ingrediente:

  • 350 g albuș de ou AVIS 3000
  • 150 g zahăr pudră
  • 100 g făină
  • 2 linguri de zeamă Iămâie
  • Pentru glazură și decor: 100 g ciocolată albă
  • 50 ml frișcă lichidă
  • căpșuni

Se pare că celebrii cercetători britanici se ocupă și cu bucătăria. Într-una din zile, unul dintre ei a venit la serviciu cu o grămadă de album de ou; il primise de la nevastă cu ordinul clar de a-I arunca la gunoi, că  știe ea că nu e bun. Știa prost, dar asta e altă poveste. Și, impreună cu colegii, a inventat o prăjitură pufoasă, aerată, ușoară ca un fulg (apropo de asta, chiar nu știu din căte ouă scoteți 350 g de albuș) și albă ca laptele. De aia i-au zis ”prăjitura îngeriIor”. Practic este un chec din albușuri, copt într-o formă specială, rotundă și cu gaură în mijloc. Seamănă cu vecina aia grasă de la etajul doi. În fine… Acum, serios, hai să facem și prăjitura. Batem albușurile pănă devin spumoase. Dacă întoarcem vasul,

continutul nu trebuie să cadă. Să nu cumva să scape vreo urmă de gălbenuș în toată spuma asta, că iese îngerașul murdar. Și vasul să fie uscat. Adăugăm jumătate din zahărul pudră, zeama de Iămăie și mixăm. Știu, asta sună ca la un DJ de pe Litoral, așa că noi putem amesteca, clasic. Ce a rămas din zahărul pudră amestecăm cu făina, le cernem și apoi le încorporăm în spuma dulce. Amestecăm cu grijă, fără grabă, să nu se lase compoziția. Nu-i ușor, trebuie mănă fină.

E timpul să luăm forma de copt. De unde să găsim una rotundă, cu gaură? Inovăm, că tot e prăjitura cercetătorilor britanici. Luăm o formă de tort de 32 cm diametru, punem un borcan mic in mijloc și turnăm spuma cu toate alea în ea. Prima dată cănd am făcut asta am pus hărtie de copt, da’ nu e bine, că n-a ieșit prăjitura dreaptă și aripile ingerașului erau ondulate. Așa că ungem forma cu unt. Compoziția o punem în tavă cu lingura, cu atenție și cu răbdare. Nu-i nimic că n-aveți trei măini, vă descurcați voi.

Coacem în cuptorul preîncălzit la 185 de grade. Celsius, că altfel stăm toată ziua Iăngă el degeaba. Cănd e gata o răsturnăm, borcanul se sparge(așa ne trebuie dacă nu avem tavă potrivită) și rezultatul pufos îl ornăm cu ce vrem: ciocolată topită impreună cu frișcă Iichidă într-un vas pe baie de aburi, că dacă punem glazură e mai de efect; fructe proaspete și orice altceva ne mai place.