Ingrediente
Pentru pateu:
- 550 g ficat de pui de la AVIS 3000
- o ceapă medie
- un căţel de usturoi
- două foi de dafin
- două gălbenuşuri fierte tari
- 80 g unt cu 65% grăsime
- o lingură de muştar
- o linguriţă cimbru uscat
- sare
- 10 boabe de piper
Pentru sosul de merişoare:
- 200 g merişoare
- un măr acrişor
- 100 g zahăr
- o stea de anason
- 2 păstăi de cardamon
- sare, piper negru
- 100 ml vin dulce
- o portocală (sucul şi coaja rasă)
- 30 g unt rece
Începem cu pateul, că ăsta e simplu de făcut. Pateu de casă, spre deosebire de cele din magazin, care sunt doar de porc, pui, raţă şi alte orătănii. Spălăm bine ficatul de pui cumpărat de la magazinul AVIS 3000, îl lăsăm în apă rece vreo jumătate de oră, îl spălăm iar şi-l punem în cratiţă. Să nu fie singur, punem acolo şi ceapa tăiată în jumătăţi, căţelul de usturoi, sare, boabele de piper, foile de dafin şi orice ne mai prisoseşte prin bucătărie. Acoperim totul cu apă şi punem la fiert.
Să nu stăm degeaba, adunăm din când în când spuma cu o spatulă. Fierbe vreo 15 de minute, sau un sfert de oră că se zvoneşte că tot aia e. Scoatem ficatul, îl trecem pe sub un jet de apă călduţă, îl scurgem bine şi-l lăsăm să se răcească. Apoi îl punem în robot, să-l facem pastă. Lângă el, ceapa fiartă, neapărat usturoiul, gălbenuşurile date pe răzătoarea mică (de fapt a mea e mare, dar are găurile mici şi asta contează) şi untul la temperatura camerei. Ba, să nu facem prostii, la 21 de grade, că la cât s-a scumpit gazul, cine ştie cât de frig e în cameră. Mai punem sare şi piper după gust, muştarul, cimbrul, mai pornim un pic robotul de bucătărie şi gata. La final, o nelămurire: am pornit cu 550 g de ficat, acum am 550 g de pateu şi nu ştiu unde or fi ceapa, usturoiul, condimentele, gălbenuşurile…
Sosul de merişoare? Pentru asta trebuie să fii doctor docent în gătit. Cred că mai câştigaţi am fi să mergem la supermarket, sigur găsim ceva, măcar pe-aproape. Sau, încercăm o aventură culinară. Punem zahărul la caramelizat, împreună cu anasonul şi cardamonul. Nu trebuie să fie nici galben, dar nici negru, un brun-roşcat, pe-acolo, când îl luăm de pe foc. În tigaie am pus merişoarele şi mărul tăiat felii subţiri. Ştiţi cum aflaţi dacă merişoarele sunt proaspete? Le lăsaţi să cadă pe masă şi care sare mai sus, e mai proaspătă. Le folosim oricum pe toate, după ce le-am adunat de pe jos, că la cât costă, nu ne permitem să alegem. Amestecăm în tigaie şi mai prindem din zbor merişoarele, care pocnesc la căldură. V-am zis că nu-i uşor. După vreo trei minute turnăm vinul, pe urmă sucul şi coaja de portocală. Mai fierbem 5 minute. Îl luăm de pe foc şi punem deasupra o bucăţică de unt rece, care leagă sosul. Ce arome! Aşa ceva nu găsiţi la magazin. Dacă vreţi, îl puteţi mânca cu banalul pateu,da’ n-ar fi păcat?
Poftă mare!