Ingrediente:
- 8 ouă de Ia AVIS 3000
- 400 g piept de pui de Ia AVIS 3000
- 500 g mazăre fiartă o ceapă
- un morcov
- 400 g roșii decojite
- o jumătate de ardei gras
- pătrunjel
- boia dulce
- sare, piper
- foaie de dafin
Începem prin a curăța coaja de pe ceapă. Dacă nu vreți să plângeți de la începutul rețetei, citiți cartea de colorat pe care tocmai ce a primt-o copilul cadou la grădiniță, “Mia Zurlia golește farfuria” și veți învăța de acolo cum să procedați ca să nu vă usture ochii în timpul ”spinoasei” operațiuni. Morcovul trebuie și el curățat, că atunci când l-am cumpărat din piață era plin de pământ, că așa pare mai natural, chit că poate nu e. Să vă-nvăț o șmecherie? Îl putem freca cu buretele de sârmă de la vase și va fi ca nou.
No, cu ardeiul e simplu; roșia tre’ să mă învățați voi cum să o decojesc, că tot văd în rețete dar n-am reușit niciodată. Punem toate astea în tigaie, apoi le scoatem, pentru că am uitat că mai e ceva de făcut înainte și de vină cred că e paharul de coniac pe care ni l-am pus la îndemână, să avem spor la gătit. Deci, ulei și pieptul de pui la prăjit. întâi perpelit la foc mare, apoi încă puțin mai domol. Adăugăm ceapa, ardeiul, morcovul, sare, piper și apăsăm butonul CĂLIRE de la aragazul de fițe pe care l-am câștigat la tombola de la Crăciun. Cum, voi n-aveți așa ceva? Nu-i bai, legumele nu știu asta, așa că ele se călesc oricum.
După ce s-a înmuiat tot curcubeul colorat de legume, plus carnea, turnăm peste ele pasta pe care am făcut-o din roșii, plus vreo 200 ml de apă și lăsăm fizica să-și facă de cap, adică să scadă lichidul. Nu uităm să pornim hota, că altfel se adună vecinii la ușă și n-avem mult. De mâncare. Amestecul va deveni destul de omogen și deloc apos cam în 15 minute, numai bun de pus în lipiile cu ou. Sau, ca să fiu sincer cu voi, DIN ou. Stați să vedeți, că e frumoasă asta, vorba lui Nenea Iancu.
I‘Lipiile” sunt de fapt niște mici omlete, din câte două ouă de la AVIS 3000. Nu e foarte greu să le facem. Mie, la prima strigare, mi-a luat cam trei cofraje de încercări. Le rumenim un minut pe față și le întoarcem (succes și vouă!) încă un minut pe verso. Apoi la scoatem pe o farfurie și le umplem cu amestecul din tigaie (din cealaltă tigaie), ca în poza pe care o avem în calendar. Seamănă cu brânzoaicele, dar sunt mai bune și mai hrănitoare.
Poftă bună!