Rețeta lunii mai – Pui cu roșii vinete

on

Ingrediente:

  • 800 gr. carne de pui cu os de la AVIS 3000
  • 1 ceapă medie
  • 2 roşii mari, coapte (cca 400 gr.)
  • 1 linguriţă boia dulce
  • 1/2 linguriţă coriandru măcinat
  • 1/4 linguriţă turmeric
  • 1/4 linguriţă chimion măcinat
  • 1/4 linguriţă fenicul măcinat
  • 1/4 linguriţă ghimbir pudră
  • 2 vinete mai mici (cca. 700 gr.)
  • 5 linguri ulei
  • sare, piper

Luăm o cratiţă largă, că 800 gr. de carne de pui nu-i de colea şi când le punem la făcut n-au voie să se călărească. Putem folosi piept, pulpe, aripi, practic orice bucată din pui, cu tot cu os, că e mai simplu să le desprinzi când sunt gătite. Rumenim totul, dar nu să fie chiar gata de tot.
În momentul ăsta puiul lasă locul legumelor. Îl scoatem din tigaie şi în uleiul rămas călim ceapa tocată mărunt, pe urmă punem usuturoiul strivit, condimentele şi roşiile. Ei, aici există varianta dificilă, de gospodină, adică opăriţi roşiile, le curăţaţi de coajă şi le tăiaţi cubuleţe sau varianta comodă, cumpăraţi de la magazin conservă de roşii întregi pentru gătit. Oricum nu se va prinde nimeni de diferenţă. Fierbeţi tot fără să mai amestecaţi,până se evaporă sucul de pe roşii.
Întregim reţeta adăugând bucăţile de pui în tigaie. Turnăm o căniţă de apă şi ca să nu fiţi în ceaţă cu informaţia asta să zic că e vorba de 200 ml, dăm în clocot apoi reducem focul, acoperim şi lăsăm 30 de minute.
După ce am profitat de pauză şi am făcut vinetele, ridicăm capacul, întoarcem bucăţile de pui, vedem că zeama nu s-a evaporat aproape deloc (nici nu avea cum, dacă s-a evaporat înseamnă că vă e găurit capacul), aşa că de data asta lăsăm tigaia descoperită şi mai fierbem cam un sfert de oră.
Revenim la vinete şi la pauză. Le decojim şi le tăiem cubuleţe, le punem într-o tavă pe hârtie de copt, le stropim cu ulei amestecat cu sare şi le dăm la făcut în cuptorul încins la 200 de grade. Vreo 20 de minute timp în care le mai deranjăm o singură dată, să amestecăm în ele.
La final, înghesuim vinetele coapte în tigaia care deja e foarte plină şi mai lăsăm la foc maxim 10 minute, cu capacul pus.
Se servesc cu încredere, că doar noi le-am făcut.