Rețeta lunii iunie – Griş cu lapte pané

Ingrediente:

  • 1 l. lapte
  • 60 gr. zahăr
  • esenţă de vanilie
  • 200 gr. griş
  • 150 gr. făină albă
  • 150 gr. pesmet fin
  • 3 ouă mari de la AVIS 3000
  • ulei pentru prăjit

Turnaţi laptele într-o oală din aceea de care laptele nu se prinde . Cu toate că ştim noi că zahărul nu e chiar bun, puneţi totuşi în lapte cele 60 de grame, că pregătiţi un desert şi trebuie să fie dulce. Dacă doriţi, puteţi folosi zahăr brut, eventual din trestie. Adăugaţi vanilia şi daţi în clocot.
Grişul se pune doar în acest moment, nu chiar tot deodată dar nici ca uleiul în maioneză. Fierbeţi la foc mic vreo 20 de minute, timp în care trebuie să amestecaţi continuu cu telul, ca să nu se formeze cocoloaşe. Nu vă speriaţi, nu-i aşa de mult timp, un maratonist bun aleargă în 20 de minute aproape 6 kilometri, dumneavoastră trebuie doar să daţi din mână uşor.
Când grişul s-a îngroşat, îl puneţi într-o tavă de prăjituri de mărime normală (cam 25 x 35 cm), unsă cu unt şi îl neteziţi cu o spatulă, neapărat udă altfel, vă spun sigur, o să vă enervaţi. Se lasă la rece cel puţin 3 ore.
Răsturnaţi grişul pe un platou şi îl tăiaţi în pătrăţele ceva mai mici decât podul palmei. Cuţitul trebuie să fie, da, aţi ghicit, ud. Dacă faceţi bucăţile mai mari, riscaţi să se rupă la prăjit.
Încingeţi moderat uleiul, treceţi bucăţile de griş prin făină, ou şi pesmet (sau din nou făină în loc de pesmet, dacă aşa sunteţi obişnuiţi de la şniţele) şi prăjiţi pe ambele părţi la foc mic.
Se poate servi după ce s-a răcit, cu o dulceaţă bună, sau cât încă mai este cald se poate pudra cu zahăr. Pudră.