Rețeta lunii iulie – Ouă Avis 3000 Benedict

Ingrediente:

  • 125 g unt
  • 2 gălbenuşuri de la ouă AVIS 3000
  • o linguriţă oţet din vin alb
  • zeama de lămâie după gust
  • sare şi piper
  • o chiflă mică
  • 2 ouă de la AVIS 3000
  • 4 felii bacon

Începeţi cu feliile de bacon, pentru că astea doar le puneţi la cuptor vreo 10-15 minute, să se facă crocante şi n-aveţi treaba lor până vă chinuiţi cu sosul.
Într-un vas puneţi apă la foc. În altul, eventual de sticlă, alegeţi două gălbenuşe şi înglobaţi în ele o linguriţă de oţet, până încep să se decoloreze. Aşezaţi vasul de sticlă peste cel cu apa pusă la încălzit, mai precis pe aburul degajat de ea. Cu a treia mână aţi topit între timp untul, pe care acum îl turnaţi uşor, puţin câte puţin, peste gălbenuşuri şi între timp amesecaţi cu o lingură mică de lemn. Când s-a îngroşat, îl luaţi de pe foc şi îl condimentaţi, stropindu-l şi cu zeama de lămâie. Reţeta zice să-l ţineţi cald şi fiecare se descurcă la asta cum poate.
Dacă v-aţi concentrat prea mult pe sos, baconul e deja scrum, aşa că puneţi alte patru felii în cuptor şi de data asta nu le scăpaţi din ochi.
Într-un vas puneţi iar apă la fiert, cu două linguri de oţet. Când dă în clocot, reduceţi focul şi spargeţi cu grijă ouăle direct în apă. Le lăsaţi să fiarbă încet cam 2 minute şi apoi le pescuiţi cu o paletă cu găuri, să le şi scurgeţi cu ocazia asta, apoi le aşezaţi pe un şervet curat din pânză. Dacă veţi folosi unul de hârtie, veţi ajuge să o mâncaţi şi pe asta, pentru că nu le mai puteţi despărţi.
Încă n-aţi prăjit jumătăţile de chiflă? Atunci încercaţi să ţineţi şi ouăle astea calde, prăjiţi pâinea, aşezaţi pe ea baconul crocant, ouăle fierte şi turnaţi deasupra sosul, pretenţios numit “hollandaise”. Asta ca să vă puteţi lăuda cu ce aţi gătit pentru familie.
Nu-i mare lucru de mâncat aici, la final, dar gustul şi mai ales prepararea face tot farmecul.

Papa bun, că de aici îi vine şi numele.