Rețeta lunii iulie – Frigărui de pui Avis 3000

Ingrediente
(pentru circa 4 beţe):

600 g piept de pui de la AVIS 3000
5 linguri de ulei
3 căţei de usturoi
o lămâie medie
150 ml vin alb
sare, piper după gust
o linguriţă de cimbru uscat
2 cepe
2 ardei roşii
6 ciuperci
8 roşii cherry

Ce rost ar mai avea o reţetă pentru binecunoscutele frigărui? O întrebare bună la care răspunsul este: ca să învăţăm din ea cum să facem pieptul de pui fraged. Altfel, nu cred să fie cineva care să nu ştie să înşire pe un beţişor carne şi legume, deşi chiar şi aici lucrurile nu sunt atât de simple cum par.
Pieptul de pui dezosat se taie cubuleţe de 2-3 cm pe latură. Pregătim marinata. Punem într-un vas zeama şi coaja rasă de la o lămâie, trei linguri de ulei, vreo 150 ml de vin alb, că ce reţetă ar fi aia fără un pic de alcool, câţiva căţei pisaţi, de usturoi, o linguriţă de sare sau “cu sare” pentru pretenţioşii într-ale exprimării corecte, o jumătate de linguriţă de piper proaspăt măcinat şi o linguriţă de cimbru bine uscat şi bine mărunţit în palme. Plimbăm pieptul de pui prin amestecul ăsta, îl punem într-un vas închis şi îl ducem la frigider. Ar trebui să stea acolo peste noapte, aşa că e seară când îl punem şi, ca urmare, vă rog să deschideţi cât mai din scurt frigiderul, să nu cumva să vă tenteze ceva de pe-acolo, pentru că “noi seara nu mâncăm”.
Da’… mai bine vă zic secretul: în magazinele Avis 3000 găsiţi carne de pui gata marinată. Îţi lingi degetele, deşi nu-i frumos, iar carnea de pe frigărui se va topi în gură. Nu ştiu dacă se face tot cu vin, aşa că, să fiţi voi siguri, îl puteţi bea separat în timpul pe care l-aţi câştigat pentru că n-a mai fost necesar să preparaţi marinata.
Pe beţigaşul de frigărui am ales de data asta să punem ceapă, ardei roşu şi ciuperci, dar voi puteţi pune orice doriţi, mai precis ce găsiţi prin cămară. Mai puţin sfeclă şi neapărat pieptul de pui. Eventual câteva roşii cherry, să aveţi cu ce vă păta cămaşa aia albă. Alternăm legumele cu carnea, cam la fel cum se făcea pe vremuri Salamul de Sibiu, din carne de cal şi din carne de pui, juma-juma: un cal, un pui, un cal, un pui…
Ca un mic sfat: aţi putea trage şi legumele prin niţel ulei înainte de a le trage în ţeapă. Şi dacă tot aţi pus aşa de multă carne şi din cauza asta v-au mai rămas legume, le puteţi aşeza pe grătar lângă frigărui şi la final să le serviţi drept garnitură, pentru că se ştie că – pardon – cartofii, îngraşă.

Poftă bună!