Rețeta lunii februarie – Șuncă de pui făcută în casă

Ingrediente:

  • un piept de pui AVIS cam de 500 grame
  • 2 linguriţe cu vârf de sare de mare grunjoasă
  • jumătate de linguriţă de piper proaspăt măcinat
  • 2 linguri rase de zahăr
  • tarhon
  • un căţel de usturoi
  • pătrunjel frunze
  • rozmarin
  • oregano
  • chili
  • ulei de măsline

În mod normal n-ar trebui dar hai, pentru voi fac o excepţie: o puteţi prepara şi în apartament, la bloc. Veţi descoperi acum cum (cum, cum…) să renunţaţi la mezelurile de magazin atunci când chiar nu puteţi renunţa la mezeluri aşa, în general. Simplu, vi le faceţi voi singuri. Cu ajutorul meu.
Despărţiţi ( ţi, ţi… pare o reţetă cu ecou) pieptul de pui în cele două părţi şi îl curăţaţi de piele şi grăsime. Îl spălaţi, îl uscaţi, îl masaţi, nu cu creme ci cu sare (de aia grunjoasă, de mare), piper şi da, zahăr! Bine-bine. Apoi îl sufocaţi într-o pungă cu fermoar cu cât mai puţin aer rămas în ea şi frigider scrie pe pungă. Vreo două zile. Veţi vedea că a „transpirat“ zeamă, chit că era la rece. Îl scurgeţi, îl spălaţi iar şi îl lăsaţi la desărat cam o oră. După ce la început l-aţi sărat. Pare ceva din categoria legii inutilităţii, „doi încarcă-doi descarcă“, dar sarea şi celelalte au pătruns în el şi l-au frăgezit.
Acum puteţi să-l condimentaţi după dorinţă. Orice, numai sare şi coniac nu. Chili şi piper dacă vreţi „hot“, tarhon, rozmarin, oregano, uscate sau sos de verdeţuri dacă le aveţi crude. E simplu, le zdrobiţi în mojar şi le amestecaţi cu un strop de ulei. Puneţi ce vreţi din astea pe partea unde a fost pielea şi rulaţi cu ele la interior. Nu va sta, îl rulaţi într-o folie de aluminiu şi puneţi piepturile vârf la vârf, să dea la final un cilindru cât mai egal. Eventual legaţi şi cu o sfoară pe exterior, să nu se desfacă la fiert.
Într-o oală de tuci, sau cu fund dublu, care ţine bine căldura, puneţi rulada asta la fiert, acoperită complet cu apă şi cu o farfurie mai grea deasupra aşa, ca şi cum aţi vrea să înecaţi un duşman. Să nu se ridice. Fierbeţi la foc mic 5 minute şi apoi lăsaţi-o 90 de minute acolo, cu un capac etanş. La final îl scoateţi, nu mai mişcă, v-a reuşit! Presaţi cu ceva plat dar nu prea greu şi lăsaţi să se răcească. O puneţi în frigider, cu gând să o folosiţi mâine la sandviciuri. Dar mâine nu mai e… Era prea bună…

Poftă bună!