Rețeta lunii mai – Frittata cu sparanghel şi roşii cherry

on

Ingrediente

  • 6-8 ouă de la AVIS 3000
  • 100 g sparanghel
  • o ceapă verde
  • 200 g roşii cherry
  • 100 g brânză feta
  • 100 ml lapte
  • o linguriţă sare
  • 1/2 linguriţe piper
  • o linguriţă oregano

Reţeta asta este perfectă pentru când vine la voi în vizită cineva important. Ar fi bine şi să pregătiţi ceva fiţos de mâncare, da’ nici n-aveţi chef să faceţi mai mult decât o omletă. Şi, uite aşa, apare ideea să faceţi o frittata.
Preparatul este foarte versatil şi mai întâi dăm fuga la dicţionar să aflăm ce e asta, să nu mâncăm naibii ceva stricat. Aflăm că putem face frittata cu orice avem chef sau cu orice avem disponibil. Plus ouă, bineînţeles. Drept pentru care începem prin a pregăti ingredientele. Ce v-am dat noi alături sunt doar pentru o idee, aveţi voie să adăugaţi ce vă place sau să tăiaţi orice de acolo, bineînţeles mai puţin ouăle de la AVIS 3000, care sunt grozave! Brânza de capră merge super-bine la frittata, dar la fel de gustoasă iese şi cu clasica telemea, cu parmezan, cremă de brânză… Pecorino nu e bun, că ne trebuie iar dicţionarul şi l-a luat copilul. Aşadar, începem prin a sparge ouăle, ca în celebra vorbă “nu poţi face omletă fără să spargi ouăle”.
Punem într-un bol mare opt ouă, laptele, sare, piper, oregano şi o furculiţă, cu care şi amestecăm, bine de tot. Separat (normal, nu?), într-o tigaie, punem puţin ulei şi călim ceapa, roşiile şi sparanghelul până devin translucide, că tot e reţeta cuvintelor pretenţioase. Scoatem sparanghelul, că ăsta costă mai mult şi nu ne batem joc de el, iar peste restul turnăm compoziţia de ouă. E foarte important să folosim o tigaie cu mâner detaşabil sau rezistent la temperaturi mari, vă spun mai târziu de ce.
Se întăreşte, ca orice omletă, rapid, aşa că nu mai zăbovim, punem brânza mărunţită, sparanghelul îl aranjăm frumos, luăm tigaia de pe foc şi o trecem în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Vedeţi? De aia vorbeam de mâner, trebuie să reziste acolo sau să dispară. O lăsăm să se rumenească, omleta, până devine, ca prin magie, frittata. Hocus-focus, dacă aveţi cuptor pe gaz.
Nu ştiu să vă zic cum o scoateţi, dacă nu mai avem mânerul la tigaie, dar tre’ să existe o soluţie, că prea arată bine. O servim cu salată verde, dacă e sezonul. De fapt acum oricând e sezonul pentru orice, măcar atâta avantaj să avem de la supermarketuri.

Poftă bună!