Rețeta lunii februarie – Supă “Tom Yum” cu piept de pui

Ingrediente:

  • 400 g piept de pui de la AVIS 3000
  • 100 g ciuperci
  • un praz
  • 2 lime mici
  • 2 linguriţe curry
  • o lingură sos de soia
  • o conservă de lapte de cocos
  • 25 g ghimbir
  • 2 căţei de usturoi
  • o legătură de pătrunjel

Auzisem despre supa asta că ar fi cea mai grozavă dintre toate. Un fel de Miss Univers al culinarelor. Am făcut, am gustat şi pot spune că e cel mai bun remediu după o noapte de chef prelungit. Aromată, dulce-acrişoară de la frunzele de kaffir-lime şi rădă-cina de galangal… Hai, hai, nu vă opriţi din citit, ştiu că la noi nu se găsesc din astea, dar ne descurcăm cu un pic de lime şi câteva bucăţele de ghimbir în loc.
Aşadar: “Tom” care înseamnă “a fierbe” şi “Yum” care e totuna cu “mixt”, de aici şi bogata listă de ingrediente de alături. Începem totuşi prin a prăji rondelele de praz în ulei şi – bineînţeles – şi în tigaie, că altfel dăm pe jos. La final adăugăm cubuleţele de ciuperci. Când totul devine moale, punem ghimbirul ras şi usturoiul pisat şi mai lăsăm pe foc vreo 2-3 minute, cu grijă să nu ardem usturoiul, că el e mai sensibil. Condimentăm cu curry şi sos de soia.
Pieptul de pui îl tăiem în două şi una dintre bucăţi o feliem şi o prăjim. Ne mai uităm o dată la ce înseamnă “Tom” şi ne lămurim că e totuşi ceva cu fiert, aşa că a doua bucată o punem într-o oală cu vreo doi litri de apă şi o fierbem, să justificăm numele supei.
În oală turnăm apoi amestecul de la început, feliuţele de piept de pui prăjite şi tulburăm totul cu laptele de cocos. Aici atenţie, că e fără virgulă sub “s” şi vă spun asta doar ca să nu chinuiţi inutil cocoşul. Acrim zeama cu suc de lime (lămâie, na, că e totuna) şi la final presărăm frunze de pătrunjel tocate, doar ca să aibă supa un aspect frumos şi să avem ce alege dacă nu ne plac frunzele de pătrunjel.
În cazul în care vi se pare că după chef ar merge, totuşi, mai bine o ciorbă de burtă, vă recomand să o faceţi în varianta tot cu piept de pui, adică o ciorbă rădăuţeană acrită cu borş. Dar ar fi păcat să rataţi ocazia unei treziri din mahmureală cu o supă de fiţe.

Poftă bună!