Rețeta lunii decembrie – Rulouri din ficăţei de pui cu ciuperci, legume şi piept de pui la cuptor

Ingrediente:

  • 500 g ficăţei de pui de la AVIS 3000
  • 250 g bacon afumat
  • o crenguţă de rozmarin
  • o lingură de unt
  • 3 căţei de usturoi
  • sare, piper, după gust
  • un piept de pui dezosat de la AVIS 3000
  • 200 g ciuperci
  • o ceapă medie
  • un ardei roşu
  • 4 linguri de ulei

Un aperitiv la care veţi munci mai mult decât la toate celelalte feluri de mâncare luate la un loc. Da’ merită, ca aspect şi mai ales ca şi gust şi texturi. Combinaţia de piept de pui cu ficăţei este incredibil de bună, iar bacon-ul le ţine zemoase pe ambele.
Pieptul de pui îl feliem astfel încât bucăţile să semene cât mai mult cu nişte foi de varză pentru sarmale şi mă refer aici şi la grosime. Deja pare complicat, dar nu e. Avem nevoie doar de un cuţit foarte ascuţit şi de pieptul de pui de la Avis 3000 şi de consistenţa lui perfectă. Sărăm şi piperăm după gust şi pricepere. Cu bacon-ul e mai uşor, se găseşte gata feliat şi e de preferat cel afumat, chiar dacă e mai sărat. Să nu uităm să ţinem cont de asta când sărăm pieptul. Ooops! E prea târziu? Nu-i nimic, data viitoare o să ştiţi, acum o să beţi mai mult când mâncaţi. Astfel avem pregătit învelişul.
Tăiem ficăţeii în cele două loburi şi îi perpelim scurt, adică vreo 5 minute, în unt. Fără condimente, mai ales fără sare. Specialiştii spun să punem acolo şi o crenguţă de rozmarin dar eu cred că mai mult ne încurcă. O puneţi doar dacă vreţi să vă filmaţi gătind asta, că atunci dă bine. La final aruncăm acolo şi cubuleţele de ciuperci. Separat am călit legume şi aici eu vă recomand ceapa şi ardeiul, tăiate cât mai mărunt. Amestecăm tot, după ce le-am scurs bine de ulei. Avem gata şi umputura. Cui îi place, poate adăuga un pic de usturoi zdrobit în toată compoziţia, oricum veţi mânca toţi şi nu va mai deranja mirosul.
Rulăm umplutura în “foile” de piept de pui şi apoi în feliile de bacon. Punem două straturi, că e ianuarie şi e frig. Dacă avem suficientă dexteritate, putem acoperi şi capetele, ca la sarmale, cu pieptul de pui. Dacă nu, nu. Mai bine nu. Le asigurăm cu scobitori şi le aşezăm în vasul de yena, fără nimic altceva pe lângă ele. Dăm la cuptor.
Acum o să vă povestesc ce se petrece acolo, că n-aveţi cum vedea. Legumele lasă ceva zeamă aromată, grăsimea din bacon se topeşte şi la final, voilà! Când le scoatem din cuptor, rulourile arată de parcă le-aţi dat cu lac şi miroase până în celălalt cartier. Se servesc reci, dacă aveţi răbdare, fără altceva ca şi garnitură, pentru că au ele de toate.

Poftă bună!