Paste umplute cu pui și sos de parmezan

on

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 3 ouă AVIS
  • 300 gr. făină
  • 2 linguriţe ulei de măsline
  • sare

Pentru umplutură:

  • 250 gr. carne de pui AVIS, tocată fin
  • 50 ml. ulei
  • o ceapă medie
  • oregano uscat, mărunţit
  • o ceşcuţă de vin alb

Pentru sos:

  • 200 ml. smântânănănă
  • 80 gr. parmezan
  • nucşoară
  • piper boabe

Vreau de la bun început să le spun bucătarilor de ocazie că asemenea paste se găsesc la magazin. Ce nu le voi spune însă este că sunt atât de mici, încât va trebui să le umple cu pipeta sau cu linguriţa de la jocul de-a bucătăria al celor mici. Pentru că în viaţa asta lenea, ca şi prostia, se plăteşte.
Noi suntem artişti culinari, drept pentru care ne vom prepara singuri „scoicuţele“ respective şi le vom face cât vrem de mari. Aluatul se face fără apă şi îl frământăm până nu se mai lipeşte de mâini şi este omogen. Ca de obicei se lasă o jumătate de oră la odihnit şi niciodată n-am înţeles faza asta pentru că noi suntem cei care am frământat. Putem face umplutura între timp. Luăm aluatul până mai e relaxat şi-l întindem cu sucitorul (ardelenii) sau cu făcăleţul (ceilalţi) într-un pătrat de circa 50 x 50 cm, dacă vă permite masa. Dacă nu, nu. Va rezulta o foiţă subţire, din care tăiem cerculeţe cât vrem de mari, v-am spus asta. Cu un pahar. Gol, din păcate. Resturile le reîntindem şi tăiem din nou. Tot aşa până îl terminăm. Cu degeţele noastre pricepute formăm pastele ravioli. Le fierbem aşa crude, că-s mai bune, nu multe deodată, să nu se lipească între ele. Trebuie să le aruncăm fără milă, direct în apa clocotită.
Umplutura e banală: ceapă tocată mărunt, călită, carne, sare, piper, acoperim cu un capac. Stop. Se rumeneşte. Stop. Adăugăm vinul şi o fierbem până scade lichidul. Stop. Oregano şi stop de tot. Telegrafic că din asta aţi mai tot făcut dacă aţi gătit toată cartea până aici, e simplu ca noapte bună.
Sosul de parmezan se face cu smântân încălzită uşor şi cu parmezan ras foarte fin amestecat în ea. Punem nucşoară pentru că are o aromă deosebită şi potrivită cu brânza şi câteva boabe de piper pe care la final le scoatem. Nu ca să le refolosim ci ca să nu leşine mesenii când sparg una între dinţi.
Umplem pastele, turnăm sosul, desfacem vinul alb şi rece ca gheaţa şi ne desfătăm.

Poftă bună!