ESCALOP DE PUI CU CIUPERCI ȘI SMÂNTÂNĂ

Această rețetă de escalop de pui cu ciuperci și smântână este una rapidă și ușor de preparat. Felii fragede de piept de pui învăluite într-un sos fin și cremos de ciuperci cu smântână.

Numele de „escalop” vine de la „scaloppine” – adică felii subțiri de carne. Ele pot fi din carne de vițel, porc sau pui. Metoda de preparare a acestui escalop de pui conferă pieptului o frăgezime aparte, el fiind mai întîi prăjit rapid și apoi gătit în sosul cremos de smântână cu ciuperci.

Escalopul se poate face cu fileuri de piept de pui dar și cu pulpe dezosate. Ciupercile folosite ar fi bine să fie proaspete. Cele mai comune sunt cele tip champignon de cultură (albe sau brune) dar, dacă aveți la îndemână și câteva ciuperci de pădure, le puteți combina cu acestea și veți obține o mâncare cu savoare deosebită.

Smântâna folosită este una dulce, ca pentru frișcă, cu min. 30% grăsime. NU smântână vegetală, nu mizeria de Gran Cucina! Din păcate, smântâna acrișoară (la găletușă) de la noi, chiar daca are 24% grăsime, se cam coagulează când este încălzită, așa că nu o recomand pentru prepararea acestui escalop de pui.

Nota finală de aromă și prospețime a acestui escalop de pui cu ciuperci o dă gremolata – adică un mix de pătrunjel verde, usturoi și coajă de lămâie.

Din cantitățile de mai jos rezulta cca. 4 porții de escalop de pui cu ciuperci și smântână. Eu am făcut jumătate de porție (din 1/2 piept de pui).

 Timp de preparare

Timp de gatire
Timp Total
 
Autor: Savori Urbane
Portii: 3-4 porții de escalop de pui
Ingrediente – savoriurbane.com
  • 1 piept de pui dezosat Avis 3000
  • sare, piper
  • puțină făină
  • 150 ml vin alb demi-sec sau vermut alb (Cinzano, Martini etc)
  • 2 cepe vechi sau 3-4 fire de ceapă verde
  • 3-4 căței de usturoi sau 1 fir de usturoi verde
  • 1 lingură de ulei + 30 g unt
  • 500 g ciuperci proaspete
  • 200 ml smântână dulce pentru frișcă (cu min. 30%)
În plus – pentru gremolata:
  • verdeață tocată – pătrunjel
  • 1 cățel de usturoi
  • puțină coajă rasă de lămâie
  • puțină zeamă de lămâie

Am pregătit ingredientele: pieptul de pui, ceapa, usturoiul, ciupercile (am pozat doar 2 dar sunt 500 g în rețetă). Ciupercile se pot tăia în sferturi sau de pot felia. Eu am ales să le tai în felii foarte subțiri.

Am tăiat pieptul de pui în jumătate (pe lung) și apoi am scos câte 3 felii din fiecare parte, cu grosime de cca. 1-1,5 cm. Nu trebuie bătute cu ciocanul! Le-am sărat și piperat bine pe ambele părți și apoi le-am tăvalit prin făină.

Am ales o cratiță sau tigaie mai adâncă în care am pus la încălzit untul și uleiul. Când acestea au început să sfârâie, am așezat în tigaie fileurile de pui (scuturate ușor de excesul de făină). Am lucrat în 2 ture a câte 3 felii. Nu aglomerăm tigaia pentru ca pieptul nu se va rumeni ci doar se va albi de la sucurile lăsate.

Am prăjit feliile la foc iute, câte 1 minut pe fiecare parte (căt să se rumenească ușor). Ce aromă faină îi da untul! Am tras tigaia deoparte și am scos fileurile prăjite pe o farfurie. Le-am acoperit lejer cu folie de aluminiu și le-am lăsat deoparte.

Am pus din nou tigaia pe foc și am încins-o bine (fără sa fumege). În ea a rămas grăsimea în care s- prăjit puiul precum și mici fragmente de carne lipite. Am turnat un păhărel de vermut alb (eu am avut Martini Bianco dar puteți folosi și un vin alb demisec) ca să deglasez tigaia. Am mărit flacăra de sub ea și am așteptat să se ridice vaporii de alcool. Nu vă temeți, preparatul final nu va conține alcool deoarece aceștia se evaporă. În urma lor va rămâne doar aroma faină a băuturii.

Am pus în tigaie feliile subțiri de ciuperci și le-am sotat, la foc iute, până le-a scăzut apa lăsată și s-au rumenit ușor (cca. 5 minute). La final le-am sărat și piperat.

Au urmat ceapa și usturoiul tocate, puse peste ciupercile sotate. Le-am călit până au devenit translucide, fără să le ard (cca. 3 minute).

Am turnat în tigaie cei 200 ml de smântână dulce și am redus focul. Am reintrodus feliile de piept de pui prăjite în tigaie și le-am scufundat bine în sosul cremos de ciuperci cu smântână. Am lăsat totul să clocotească 1 minut.

Am presărat gremolata peste escalopul de pui și am stors și câțiva stropi de zeamă de lămâie (cam 1 linguriță). Lămâia merge tare bine cu puiul și mai „taie” din grăsimea sosului de smântână.

Am amestecat cu grijă și am lăsat escalopul 2-3 minute la odihnit. Cât să se împrietenească aromele.

SERVIRE ESCALOP DE PUI CU CIUPERCI ȘI SOS FIN DE SMÂNTÂNĂ

Fiind o mâncare cu sos, escalopul se servește în farfurii mai adânci, presărat vu extra verdeață tocată – eu am pus cepșoară (chives). Merge bine cu salată verde și felii de pâine proaspătă. Puteți să-l seviți și alături de orez simplu, de paste late simple sau de cartofi natur.