Ardei umpluți cu carne de pui în sos de roșii

Ingrediente:

  • 700 de grame de pulpe de pui fără os și piele
  • 8 ardei grași
  • 120 de grame de ceapă (1 ceapă mare sau 2 mai mici)
  • 70 de grame de orez
  • 1 legătură de mărar
  • 1 linguriță rasă de piper măcinat
  • 1 linguriță de sare
  • 1 linguriță de paprika dulce sau iute
  • 2 frunze de dafin
  • 700 ml. de passata de tomate sau roșii proaspete opărite și decojite, rase pe răzătoarea cu găuri mari
  • opțional, 4 roșii cherry
  • opțional, 1 lingură de făină
  • opțional, 1 linguriță de zahăr, pentru a echilibra aciditatea roșiilor

Metodă de preparare:
Ardeii se curăță de cotorul cu semințe și se spală bine în mai multe ape reci, lăsându-se apoi la scurs cu scobitura în jos. Se toacă prin mașina de tocat pulpele de pui dezosate. Atenție, e bine să se verifice să nu prezinte urme de cartilaj sau bucăți mici de os, înainte de a le toca. Orezul se pune într-o sită și se clătește cu apă rece, apoi se lasă să se scurgă bine, eventual se zvântă într-un șervet de bucătărie.
Se curăță, se spală bine și se toacă ceapa apoi se adaugă peste carnea de pui tocată. Se adaugă și orezul spălat si zvântat, sarea, piperul, paprika și mărarul tocat fin. Există opțiunea de a adăuga și un ou la această umplutură. Compoziția va fi perfect legată, în același timp ardeii umpluți se vor menține moi și afânați. Se amestecă bine compoziția, să fie perfect omogenă.
Umplutura de carne de pui și orez se îndeasă bine în ardeii umpluți, lăsând un loc gol cam de 1-2 cm adâncime. E nevoie de acest spațiu pentru că orezul se umflă la fierbere.
Se aranjează ardeii umpluți cu carne de pui într-o oală de mărime potrivită, cu deschizătura în sus. Se dau în clocot, într-o cratiță separată, cam 800 de ml. de apă și pasta de tomate sau roșiile opărite și decojite, rase prin răzătoare. Se poate folosi și bulion de roșii. Imediat ce dă în clocot, se trage de pe foc. Se sărează zeama cu puțină sare și se toarnă în oala cu ardeii umpluți. Se adaugă foile de dafin și se așează pe foc mediu.
Ardeii umpluți au tendința de a se ridica în timpul fierberii. Pentru a preîntâmpina asta, așezăm deasupra lor o farfurie perfect curată, cu partea concavă în jos.
Deîndată ce ajung la fierbere, se reduce focul la minimum. Ardeii umpluți cu carne de pui se fierb în sosul de roșii, sub un capac așezat ușor pe o parte, în așa fel încât să rămână puțin loc prin care să iasă aburii. În funcție de tipul de ardei folosit, timpul de gătire se poate prelungi până la 1 oră.
După asta, dacă doriți un sos mai legat, făina se amestecă într-un castronel separat cu puțină apă rece. Se toarnă amestecul de apă și făină în sos și se scutură cratița să se amestece. Cu multă grijă, ridicând ardeii cu o lingură de lemn, putem să mai amestecăm. Se lasă să mai clocotească 5 minute, să se îngroașe sosul. Opțional, dacă acesta pare prea acru, se poate adăuga și 1 linguriță de zahăr.
Ardeii umpluți cu carne de pui se servesc calzi, alături de sosul din cratiță.