Ingrediente:
- 3 limette
- un avocado
- 2 roşii
- 4 bucăţi piept de pui de la AVIS 3000, fără piele, dezosate
- 8 lipii
- o căpăţână de salată verde
- sare
- chilli
- 2 linguri piper boabe
- 150 g iaurt nu foarte gras
- 2 linguri ulei
Cum ştim dacă un avocado e copt şi bun de făcut pastă? Îl ţinem în podul palmei şi îl apăsăm uşor. Dacă e molcuţ, înseamnă că e copt. Dacă e tare, înseamnă că se va coace în câteva zile şi azi mâncăm pâine cu magiun.
Mai întâi preparăm pasta de avocado, dacă tot am aflat cele de mai sus. Se mai numeşte şi guacamole, asta ca să ştiţi ce povestiţi mâine la birou colegilor, astfel încât să-i umpleţi de respect. Scoatem miezul fructului (da, da, avocado e fruct), îndepărtăm sâmburele şi e musai să nu uitaţi partea asta, vă închipuiţi de ce. Pasăm cu furculiţa, adăugăm sucul de la o lămâie, roşiile tăiate cubuleţe, poate şi un picuţ de ceapă tocată foarte fin şi condimentăm cu sare şi piper. Plus chilli, pentru cine suportă.
Luăm celelalte două lămâi (la ingrediente am scris limette doar ca să mă dau mare), le radem coaja şi le stoarcem. Tăiem pieptul de pui AVIS 3000 în 4-6 bucăţi şi sper că apare în text şi liniuţa, altfel aveţi nevoie de un cuţit foaaarte ascuţit. Sărăm şi pipărăm carnea, o tăvălim bine prin sucul şi coaja de lămâie şi prăjim în ulei încins cam 8-10 minute. Le scoatem pe un şervet absorbant, dar să nu fie de hârtie că numai eu ştiu ce-am păţit când am folosit din alea. Le dăm deoparte, dar nu prea departe.
Lipiile trebuie să le încălzim şi putem face asta în diverse moduri, inclusiv la subraţ, cum am auzit eu că e o reţetă de prăjitură bulgărească. Doar să fim atenţi să nu le ardem, că ele oricum sunt predispuse la aşa ceva, fiind subţiri. Ungem fiecare lipie cu pastă de avocado şi aşezăm pe ea câte o foaie de salată bine spălată şi zvântată, iar peste ele punem bucăţi de pui AVIS 3000. Adăugăm desupra puţin iaurt şi senzaţia e divină dacă reuşim să mâncăm repede, până carnea e caldă, iaurtul rece şi stomacul gol. Dar ar fi indicat, totuşi, să rulăm mai întâi lipiile umplute astfel, împachetându-le la un capăt aşa cum am văzut că fac cei de la şaormeria din colţ, altfel riscăm să curgă sosul.
Poftă bună!