Ingrediente
- 240 ml iaurt cu 0,5% grăsime
- 1/4 ceaşcă ceapă roşie tocată
- 2 linguri coriandru sau
- pătrunjel verde tocat
- o lingură miere
- sare
- piper negru măcinat
- 50 g susan
- 4 jumătăţi piept de pui de la AVIS 3000, dezosat, fără piele
- un avocado
- 1/4 ceaşcă suc lămâie
- 2 portocale decojite şi tăiate măruntâ
- o ceapă roşie mică
Atunci când ne-am săturat să mâncăm carnea de pui gătită în reţete clasice, aş zice româneşti, pregătim reţeta asta. Bunica nu ştia ce-i ăla avocado şi probabil de aia făcea pulpele la ceaun, cu mămăliguţă. Iar susanul, atunci când îl găsea pe la oraş, îl folosea la covrigi şi sărăţele.
Pieptul de pui, luat de la magazinele AVIS 3000, se taie în jumătăţi şi se marinează. Deci mai întâi amestecăm iaurtul, ceapa, verdeaţa şi mierea într-un castron mare. Nu că toate astea n-ar încăpea, dar urmează să punem acolo carnea, şi pieptul puilor de la AVIS 3000 este mare. Aproximativ cupa E, pentru cunoscători. Rotim carnea prin sos, astfel încât să se acopere bine pe toate părţile. Da, e voie să vă lingeţi degetele, dar numai dacă gătiţi pentru familie şi sunteţi testat, ştiţi voi pentru ce. Nici n-aţi fi zis că ceapa merge aşa de bine cu mierea. Acoperim vasul şi îl punem la frigider.
Prepararea efectivă se poate face pe grătar sau în aparatul de gătit la aburi. Recomandăm prima variantă pentru gurmanzi şi a doua pentru obsedaţii de diete. Reţeta spune că trebuie să scoatem puiul din sos şi să aruncăm sosul. Dacă v-aţi lins degetele înainte, atunci ştiţi că ar fi păcat, aşa că puteţi lua o gustare până e gata prânzul, ungând câteva felii de pâine proaspătă cu sosul.
În principiu ce vă spun acum e valabil oricând facem piept de pui la grătar: în timp ce se găteşte, îl mai apăsăm din când în când cu furculiţa. Atunci când “transpiraţia”, adică lichidul care iese din el, e limpede, ştim că e gata. Mai devreme e încă crud, mai târziu e sec. Mulţi dintre voi auziţi asta pentru prima oară, nu ştiaţi de ce nu mănâncă nimeni pieptul, când ieşiţi la grătar cu prietenii, în timp ce pe mici e bătaie şi uite cât era de simplu!
Acum finalul, cu dedicaţie pentru bunica: tăiem avocado în două (din ăla copt, “ready-to-eat” cum scrie pe el şi tot românul pricepe…), scoatem miezul cu o linguriţă, odată cu sâmburele, bineînţeles, îl zdrobim, miezul nu sâmburele şi turnăm peste el zeama de lămâie, să nu se oxideze. Adăugăm portocala tăiată bucăţele mici-mici, ceapa tocată şi verdeaţa şi mai tocată, să nu se vadă în caz că rămâne printre dinţi. Condimentăm cu sare, piper şi ce-o mai fi, apoi servim puiul cu acest amestec delicios şi presărat cu bobiţe de susan.
Poftă bună!